В НЕОБХВАТНИЯ СВЯТ НА АЛХИМИЯТА, ДУМАТА ARKANA СИМВОЛИЗИРА ПОЗНАНИЕТО И ПОСВЕЩЕНИЕТО В ЗАГАДКИТЕ НА ПРИРОДНИЯ СВЯТ.

ТЯ ОБОЗНАЧАВА БЕЗКРАЙНОТО, ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ТЪРСЕНЕ НА ГОЛЕМИТЕ ТАЙНИНА ПРИРОДАТА, И НЕИЗБЕЖНОТО САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ, КОЕТО НАСТЪПВА С ТЕЧЕНИЕ НА ТОВА ПЪТЕШЕСТВИЕ.

ARKANA е вкус за ценители, произведена от истински плод внимателно отгледан в собствени лозя , съчетавайки нови технологии и традиционни познания.
ARKANA е вкус за ценители, произведена от истински плод внимателно отгледан в собствени лозя , съчетавайки нови технологии и традиционни познания.
ARKANA е вкус за ценители, произведена от истински плод внимателно отгледан в собствени лозя , съчетавайки нови технологии и традиционни познания.
Именно познанията ни в тези традиционни процеси в древното изкуство на отглеждането и дестилирането на характерен плод ни дават самочувствието на „посветени“ в тайнството на създаването на качествени напитки.
Именно познанията ни в тези традиционни процеси в древното изкуство на отглеждането и дестилирането на характерен плод ни дават самочувствието на „посветени“ в тайнството на създаването на качествени напитки.
Именно познанията ни в тези традиционни процеси в древното изкуство на отглеждането и дестилирането на характерен плод ни дават самочувствието на „посветени“ в тайнството на създаването на качествени напитки.
Богатата символика на ARKANA е вдъхновена от природата и нейните елементи, които използваме в създаването и. Това са и знаците, които ще откриете на лицето на ARKANA – пътеводителят в нашия процес. Водата като символ на живота. Земята, която ражда безценните плодове. Огънят, който прилагаме в дестилационните процеси. Въздухът, който носи лекотата на съвършенството.
Петият знак – философският камък – е символ на познанието, което прилагаме, за да съчетаем всички тези елементи в крайния продукт, и което възприемаме като не по-малко важен елемент.

Познание, което поддържаме живо – и което нямаме търпение да споделим с Вас.

ПРОИЗВОДСТВО

СОРТ:

Мускат Отенол 100%

ПОЧВИ:

Алувиални и канелени горски

ФОРМИРОВКА:

Кордон, 5-50 годишни лози

ПЛЪТНОСТ:

280 лози/дка за 50-годишните и 505 лози/дка за 5-годишните

ДОБИВ:

средно 345 кг/дка
Изцяло ръчно бране в касетки

ФЕРМЕНТАЦИЯ:

1/3 ферментация на течна фаза
и 2/3 ферментация с ципите в иноксови съдове

ОТЛЕЖАВАНЕ:

1/3 в иноксови съдове ,
2/3 в 500L нови леко изпечени бъчви от български дъб

АЛКОХОЛ:

42 об.%

ОПАКОВКА:

стъклена бутилка с дървена тапа,
700 мл.

ТЕМПЕРАТУРА НА СЕРВИРАНЕ: 

10 ° C.

ARKANA

ТЕРОАРНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Лозята са разположени по ниските, хълмисти склонове на Средна гора, в региона на с. Лесичово, между 250-350м надморска височина, чието изложение обуславя равномерното огряване от слънцето. Река Тополница пресича селото в долното си течениеcи е водещ фактор за мекия микроклимат, допринасящ за пълното и навременно плодозреене на гроздовете. Отглеждат се органично, без използване на пестициди и хербициди, а подхранването става чрез оборска тор и затревяване в междуредията. По-голямата част от 134-те декара лозя са млади – 3-4 годишни, които тепърва влизат в плододаване, но компанията също така възстановява стари насаждения със сорта мускат отонел (над 50-годишни), а притежава и около 20 дка с добре развити 10-11-годишни лози в активно плододаване.
Разположенито на 4 различни локации около с. Лесичово дава възможност за
ясното проявление на различното изражение на тероара в тях. Това спомага за успешното селектиране на гроздето още на полето, в масивите – според степен на
узряване и органолептични качества, което от своя страна допринася за разделянето на суровината по качествени и количествени характеристики още преди
процеса на винификация.

ВИНИФИКАЦИЯ И ДЕСТИЛАЦИЯ:

В края на м.Август началото на м.Септември се извършва изцяло ръчен селективен гроздобер в касетки, които се транспортират до дестилерията за допълнителна селекция преди ферментация. Част от гроздето се подлага на пресуване и се провежда ферментация на течна фаза. Останалата част от гроздето се ронка, след което ферментира с ципите. Това спомага за по-добрата екстракция на ароматични вещества в хода на процеса и запазването им във виноматериала подлаган на последваща дестилация. Алкохолната ферментация протича в рамките на две седмици, след което виноматериалът преминава към етап на дестилация. Самата дестилация се осъществява в дестилационни апарати с периодично действие, които са снабдени с укрепваща колона и воден дефлегматор. Дестилацията е фракционна, чрез отделяне на първоточна, средна и опашна фракция. Процесът има възможност за регулиране на параметрите, чрез което се постига по-добро целево разделяне на средната фракция и събиране на по-качествен дестилат. След приключване на процеса част от произведения дестилат за Мускатова ракия преминава през етап на отлежаване в бъчви. Периодът е от порядъка на 1-6 месеца, в 225л и 500л бъчви от български дъб.

 ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ:

В цвета се долавят съвсем леки златисти нюанси, резултат от краткото отлежаване на част от дестилата в дъбови бъчви. Ароматът е интензивен и отличителен за Мускатовите ракии. Долавят се типичните нотки на роза, но тук в спектъра на приятни локумени аромати, които бързо преминават в изненадващи опушени нотки на сандалово дърво и сладки подправки – кардамом, карамфил и кафява захар. Вкусът започва с мека и нежна атака, която носи цветисто усещане за бели цветчета, листа от гюл, последвани от меко загатнати нотки на бергамот, сушена кайсия и дървесна кора. Послевкусът е дълъг, многопластов и оставя напомняне за приятна медена нотка на небце.

 КОМБИНИРАНЕ С ХРАНА:

Опитайте ракия Аркана като самостоятелен аперитив или дижестив. Излезте от стандартното съчетание със салата и експериментирайте с коктейли (препоръчваме Rakia SourRakia Merry), както и с основни ястия без силни подправкови аромати.

СИЙУАЙНС СПИРИТ

Дeстилерия за  производство на високоалкохолни напитки от висок клас с основен фокус върху Ракия, направена от сорта грозде Мускат Отонел, отглеждан в собствени лозя в региона.

Разположена е в пределите на Средна гора и Горнотракийската  низина, в землището на с. Лесичово, Пазарджишко, в близост до магистрала Тракия, свързваща София и Пловдив и почти на еднакво разстояние между тези два главни града.

Регионът е добре познат с подходящия си тероар за отглеждането на бяло грозде, особено на такова, предназначено за производство на спиртни напитки, поради специфичния си микроклимат. Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 290м. Климатът е преходно-континентален.

Лозята са разположени по ниските, хълмисти склонове на планината, между 250-350м надморска височина, чието изложение обуславя равномерното огряване от слънцето. Река Тополница пресича селото в долното си течение и е водещ фактор за мекия микроклимат, допринасящ за пълното и навременно плодозреене на гроздовете.

Дестилерия Сийуайнс Спирит получава лиценза си в януари 2021г, а капацитетът на собственото производство е около 50000 бутилки мускатова ракия годишно. Компанията притежава 150 дка собствени лозя, от които 135дка се намират в с. Лесичово, а останалите 15дка – в землището на с. Сива река, Свиленградско.

Сортовете грозде, които се отглеждат в лозята в Лесичово, се доминират от Мускат отонел, предназначен за производството на ракия, собствен бранд, но има и малко специфични, предимно български стари сортове за производство на малки партиди вино за ценители. Сред тези сортове са позагубените Тракийска слава (кръстоска между Памид и Мавруд), Мавруд, Рубин, Мерло, както и белият сорт Черноморски еликсир (кръстоска между Мискет и Димят).

Лозята в Свиленград са засадени със сира и малбек – за производство на качествено червено вино. Всички лозя се отглеждат органично, без използване на пестициди и хербициди, а подхранването става чрез оборска тор и затревяване в междуредията.

По-голямата част от лозята са млади – 3-4 годишни, които тепърва влизат в плододаване, но компанията също така възстановява стари мускатови лозя (над 50-годишни), а притежава и около 20 дка с добре развити 10-11-годишни лози в активно плододаване.

Разположени са на 4 различни локации около с. Лесичово, които ясно показват различното изражение на тероара в тях. Това спомага за успешното селектиране на гроздето още на полето, в масивите – според степен на узряване и органолептични качества, което от своя страна допринася за разделянето на суровината по качествени и количествени характеристики още преди процеса на винификация.

Дестилерията е модерно оборудвана и има капацитет за обработване както на грозде, така и на
плодове. Към момента е снабдена с два дестилационни апарата с периодично действие, всеки с капацитет от 700л, чрез които се провежда еднократна фракционна дестилация. Апаратите разполагат с укрепваща колона и воден дефлегматор, както и възможност за регулиране на процеса.

Помещенията за бъчвено отлежаване, както на високоалкохолни напитки, така и на вино, имат възможност за термо и влагорегулиране на средата. Дестилерията разполага също и с обширно складово помещение за бутилково отлежаване и съхранение на готова продукция.

Помещенията за бъчвено отлежаване, както на високоалкохолни напитки, така и на вино, имат възможност за термо и влагорегулиране на средата. Дестилерията разполага също и с обширно складово помещение за бутилково отлежаване и съхранение на готова продукция.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

A problem was detected in the following Form. Submitting it could result in errors. Please contact the site administrator.

ПОСЛЕДВАЙ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Моля, потвърдете, че сте над 18 годишна възраст!