В НЕОБХВАТНИЯ СВЯТ НА АЛХИМИЯТА, ДУМАТА ARKANA СИМВОЛИЗИРА ПОЗНАНИЕТО И ПОСВЕЩЕНИЕТО В ЗАГАДКИТЕ НА ПРИРОДНИЯ СВЯТ.
ТЯ ОБОЗНАЧАВА БЕЗКРАЙНОТО, ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ТЪРСЕНЕ НА ГОЛЕМИТЕ ТАЙНИНА ПРИРОДАТА, И НЕИЗБЕЖНОТО САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ, КОЕТО НАСТЪПВА С ТЕЧЕНИЕ НА ТОВА ПЪТЕШЕСТВИЕ.
СОРТ:
Мускат Отенол 100%
ПОЧВИ:
Алувиални и канелени горски
ФОРМИРОВКА:
Кордон, 5-50 годишни лози
ПЛЪТНОСТ:
280 лози/дка за 50-годишните и 505 лози/дка за 5-годишните
ДОБИВ:
средно 345 кг/дка
Изцяло ръчно бране в касетки
ФЕРМЕНТАЦИЯ:
1/3 ферментация на течна фаза
и 2/3 ферментация с ципите в иноксови съдове
ОТЛЕЖАВАНЕ:
1/3 в иноксови съдове ,
2/3 в 500L нови леко изпечени бъчви от български дъб
АЛКОХОЛ:
42 об.%
ОПАКОВКА:
стъклена бутилка с дървена тапа,
700 мл.
ТЕМПЕРАТУРА НА СЕРВИРАНЕ:
10 ° C.
ТЕРОАРНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Лозята са разположени по ниските, хълмисти склонове на Средна гора, в региона на с. Лесичово, между 250-350м надморска височина, чието изложение обуславя равномерното огряване от слънцето. Река Тополница пресича селото в долното си течениеcи е водещ фактор за мекия микроклимат, допринасящ за пълното и навременно плодозреене на гроздовете. Отглеждат се органично, без използване на пестициди и хербициди, а подхранването става чрез оборска тор и затревяване в междуредията. По-голямата част от 134-те декара лозя са млади – 3-4 годишни, които тепърва влизат в плододаване, но компанията също така възстановява стари насаждения със сорта мускат отонел (над 50-годишни), а притежава и около 20 дка с добре развити 10-11-годишни лози в активно плододаване.
Разположенито на 4 различни локации около с. Лесичово дава възможност за
ясното проявление на различното изражение на тероара в тях. Това спомага за успешното селектиране на гроздето още на полето, в масивите – според степен на
узряване и органолептични качества, което от своя страна допринася за разделянето на суровината по качествени и количествени характеристики още преди
процеса на винификация.
ВИНИФИКАЦИЯ И ДЕСТИЛАЦИЯ:
ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ:
КОМБИНИРАНЕ С ХРАНА:
Опитайте ракия Аркана като самостоятелен аперитив или дижестив. Излезте от стандартното съчетание със салата и експериментирайте с коктейли (препоръчваме Rakia Sour, Rakia Merry), както и с основни ястия без силни подправкови аромати.
Дeстилерия за производство на високоалкохолни напитки от висок клас с основен фокус върху Ракия, направена от сорта грозде Мускат Отонел, отглеждан в собствени лозя в региона.
Разположена е в пределите на Средна гора и Горнотракийската низина, в землището на с. Лесичово, Пазарджишко, в близост до магистрала Тракия, свързваща София и Пловдив и почти на еднакво разстояние между тези два главни града.
Регионът е добре познат с подходящия си тероар за отглеждането на бяло грозде, особено на такова, предназначено за производство на спиртни напитки, поради специфичния си микроклимат. Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 290м. Климатът е преходно-континентален.
Лозята са разположени по ниските, хълмисти склонове на планината, между 250-350м надморска височина, чието изложение обуславя равномерното огряване от слънцето. Река Тополница пресича селото в долното си течение и е водещ фактор за мекия микроклимат, допринасящ за пълното и навременно плодозреене на гроздовете.
Дестилерия Сийуайнс Спирит получава лиценза си в януари 2021г, а капацитетът на собственото производство е около 50000 бутилки мускатова ракия годишно. Компанията притежава 150 дка собствени лозя, от които 135дка се намират в с. Лесичово, а останалите 15дка – в землището на с. Сива река, Свиленградско.
Сортовете грозде, които се отглеждат в лозята в Лесичово, се доминират от Мускат отонел, предназначен за производството на ракия, собствен бранд, но има и малко специфични, предимно български стари сортове за производство на малки партиди вино за ценители. Сред тези сортове са позагубените Тракийска слава (кръстоска между Памид и Мавруд), Мавруд, Рубин, Мерло, както и белият сорт Черноморски еликсир (кръстоска между Мискет и Димят).
Лозята в Свиленград са засадени със сира и малбек – за производство на качествено червено вино. Всички лозя се отглеждат органично, без използване на пестициди и хербициди, а подхранването става чрез оборска тор и затревяване в междуредията.
По-голямата част от лозята са млади – 3-4 годишни, които тепърва влизат в плододаване, но компанията също така възстановява стари мускатови лозя (над 50-годишни), а притежава и около 20 дка с добре развити 10-11-годишни лози в активно плододаване.
Разположени са на 4 различни локации около с. Лесичово, които ясно показват различното изражение на тероара в тях. Това спомага за успешното селектиране на гроздето още на полето, в масивите – според степен на узряване и органолептични качества, което от своя страна допринася за разделянето на суровината по качествени и количествени характеристики още преди процеса на винификация.
Дестилерията е модерно оборудвана и има капацитет за обработване както на грозде, така и на
плодове. Към момента е снабдена с два дестилационни апарата с периодично действие, всеки с капацитет от 700л, чрез които се провежда еднократна фракционна дестилация. Апаратите разполагат с укрепваща колона и воден дефлегматор, както и възможност за регулиране на процеса.
Помещенията за бъчвено отлежаване, както на високоалкохолни напитки, така и на вино, имат възможност за термо и влагорегулиране на средата. Дестилерията разполага също и с обширно складово помещение за бутилково отлежаване и съхранение на готова продукция.
Помещенията за бъчвено отлежаване, както на високоалкохолни напитки, така и на вино, имат възможност за термо и влагорегулиране на средата. Дестилерията разполага също и с обширно складово помещение за бутилково отлежаване и съхранение на готова продукция.